Warchalovci - plagát

Warchalovci – plagát

ARTIS festival Vás srdečne pozýva na mimoriadny jarný koncert, ktorý sa uskutoční

vo štvrtok 12.5.2016 o 19:00
v Evanjelickom kostole Svätej Trojice,
Hlavná 143, Prešov.

Slovenský komorný orchester vznikol v roku 1960 na pôde Slovenskej filharmónie a pri jeho zrode stál vynikajúci huslista sliezskeho pôvodu Bohdan Warchal (1930–2000). Od svojho založenia bol jedným z najpopulárnejších súborov v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Pod vedením majstra Warchala sa sformoval na popredného predstaviteľa slovenského interpretačného umenia v zahraničí.

Slovenský komorný orchester účinkoval na významných hudobných festivaloch – Festival de Musique de Strasbourg, Salzburger Festspiele, Festival de Musique Montreux-Vevey, Budapest Zenei Hetek, Strieborná lýra v Petrohrade, Pražská jar, Janáčkův máj, Bratislavské hudobné slávnosti, Košická hudobná jar a i. Uskutočnil koncerty na prestížnych svetových pódiách v Európe, Severnej a Južnej Amerike, Austrálii a Ázii. Spolupracovali s ním významní interpreti – Vladimir Spivakov, Tabea Zimmermann, Miklós Perényi, Anne-Sophie Mutter, Cyprien Katsaris, Jean-Pierre Rampal, Michala Petri, Heinz Hollinger, Peter Schreier, François Leleux, František Herman, Bernard Soustrot, Guy Touvron a i. Pre domáce a zahraničné nahrávacie spoločnosti súbor nahral vyše 100 titulov hudby rôznych štýlových období.

Bohdan Warchal viedol orchester celých 40 rokov. Jeho nástupcom sa v r. 2001 stal Ewald Danel.

Program:

  1. Wolfgang Amadeus MOZART
    Malá nočná hudba, K. 525
  2. Dušan MARTINČEK
    Passacaglia
  3. Anton PETRÍK
    Scherzo pre violončelo a sláčikový orchester „Venované Slovenskému komornému orchestru“
    svetová premiéra
  4. Antonín Dvořák
    Serenáda E dur, op.22
Trvanie koncertu: 1 h 30 minút

Viac na: www.artis-oz.sk

Vstupné:

10 EUR – dospelí
6 EUR – študenti, dôchodcovia, ZŤP

Predpredaj vstupeniek: www.ticket-art.sk, MIC Prešov, Hlavná 67, Prešov a hodinu pred začiatkom na mieste konania koncertu.